fbpx
logo

Какво се случи на eCommHackathon 2017?

Уау! С това можем да обобщим изминалият първи eCommHackathon. Участваха 20 състезателя, бяха презентирани 6 идеи, а по 5 работата продължи след сформирането на отборите. Състезанието се организира с подкрепата на Isobar Commerce и DHL Express.

Как протече събитието?

24 ноември в 18:30ч. открихме с приветствени думи от Любомир Чолаков – управляващ директор на Isobar Commerce Bulgaria и Любомир Стоянов – управител на EventsBakery. Дошлите се запознаха с формата, менторите и журито. Бяха запознати с разположението на страхотния офис на Isobar и предстоящото меню. След това започна представянето на идеите.

    • Sport, virtual avatar асистент.

  • Ship.bg – както казаха Uber-a на доставките. Идеята е да можеш да изкараш пари в свободното си време като взимаш пратки и ги оставяш на близки адреси.

  • BGBox – платформа за закупуване на предефинирани кутии пълни с мострени продукти на половин цена в замяна на ревю за самите продукти.

  • Конфигуратор за сложни конфигурации от изделия, който оптимизира процеса до 7 основни стъпки.

  • Blockchain smart contract технология, която да премахне хартиените документи и да оптимизира времето за обслужване на логистични процеси между различни куриерски компании.

  • Afilian – инструмент за подобрение на проследяемостта на афилиейт кампании от блогъри/медии и пазаруващи в Amazon.

Всички хапнаха вкусна лазаня болонезе или лазаня със спанак и сирена. Последва разпределението по отделните стаи за екипите и работа по идеите.

25 ноември започна с питателна закуска с топли кроасани с масло, айран и плодове. Тя беше предоставена от нашите приятели в Paysera. Както виждате дори Дарт Вейдър не успя да й устои.

Отборите вече имаха имена и бяха посетени от менторите Инна Бояджиева (BBU), Иво Георгиев (DHL Express), Костадин Башев (Webcode), Любомир Чолаков (Isobar), Теодор Димитров (Amber). Работата течеше с пълни сили съсредоточени в брейнсторминг около главните идеи, методи за валидацията им и търсене на потенциален пазар.

Обяда пристигна в 13ч. Пилешки късчета със задушени картофи или паста със зеленчуци. Не е нужно да казваме, че всичко изчезна бързо. В 14ч. пък дойдоха сладурските момичета от Redbull, които дадоха крила на екипите.

 

Отново екипите продължиха работа. По едно време избухна лют спор. В единият ъгъл бяха Башев и Чолаков, от друга BG Box екипът. Всичко беше в името на подобряването на бизнес модела на екипа. Оказа се полезен, защото се видя, че математиката е с коренно различни числа, а когато си стартъп и ще търсиш пари инвеститорите биха желали да чуят цифри подплатени с аргументи.

 

Около 18ч. един от екипите реши да направи рязък завой и изостави първоначалната си идея за Blockchain smart contracts.  Не казваме този път, че Башев е виновен, но дори Иво и Явор от DHL Express не успяха да помогнат на екипа да намери стойността в идеята, която предлагат така, че логистик или купувач да плати за тяхната услуга.

 

Алекса се намеси да спаси положението. Пивота беше идея за услуга позволяваща на хора с нарушено зрение да пазаруват от повече онлайн магазини, не само от Amazon. Екипът възнамерява да направи API и разширения за модерни платформи като WooCommerce, Magento, Prestashop и др.

Малко, по малко стана време за вечеря. 2 екипа останаха и след нея да работят. Около 22:30ч. дойде и Мариан Игнев (Sashi.do), който провери останалите 2 отбора какво правят и до къде са стигнали.

Двата матрака Amber влязоха в употреба тази нощ.

 

26 ноември беше „The day“. Закуската от банички със сирене и ябълки в комбинацията с боза бяха страхотни. Екипите закусиха и започнаха работа. Появиха се и менторите. Основен фокус беше бизнес частта и подготовката за презентациите пред журито. След обяда Инна изнесе страхотна презентация за това как се представя една идея пред потенциален инвеститор. Следващия път обещаваме да запишем този изключително полезен материал.

 

Неусетно стана 18:30. Към менторите се присъединиха останалите членове на журито, а именно Ивайло Христов (Dev.bg), Людмил Васев (Bakersway) и Румен Иванов (Launchub ventures). Лека по лека обсъдихме предстоящата конференция StartUP X и екосистемата в момента.

 

Жребият определи реда на презентациите и отборите представиха напредъка си през изминалите почти 3 дни. Всички презентации бяха интересни и в рамките на определените 4 мин. Журито зададе доста въпроси, а след това се оттегли да даде своите оценки.

 

И стигнахме до момента, в който да обявим победителя: Interactive Supermarket. Те получиха и наградата Google Home mini.

 

За нас остава да благодарим на всички участници! На страхотните ментори – Инна, Мариан, Костадин, Иво, Явор, Любо, Теодор, уважаемото жури в лицето на Любо, Ивайло, Румен и Людмил и спонсорите Isobar Commerce, DHL Express, Paysera и партньорите Zagorka, Livity, Amber, Birlibam, Inbound.bg и Redbull. Всички бяха страхотни и се надяваме скоро отново да организираме следващият eCommHackathon!

PS: повечето снимки са на страхотният фотограф Христо Христов и можете да се пренесете в атмосферата на хакатона чрез албума тук.

Коментарите са деактивирани