fbpx
logo

Маркетинг съвети за кибер понеделник

Черен петък бързо се превърна в един от най-натоварените дни за пазаруване през годината. Кибер понеделник също започва да става все по-популярна дата за пазаруване. Но двете дати често изискват различни маркетингови подходи и е добре да ги разграничавате.

Главните разлики между маркетинга на Черен петък и Кибер понеделник

Черен петък се разграничава от Кибер понеделник по няколко начина. Първата и най-очевидна разлика е, че Черният петък в световен план е с по-голяма история и датира още от времената, в които е нямало електронна търговия и хората са чакали на опашка пред магазините. Това довежда до възникването на Кибер понеделник, който в интернет ерата дава възможност на повече хора да се възползват от преживяването да пазаруват промоционално.

От демографска гледна точка средният купувач на Черен петък е младата жена, която е вероятно да живее с родители – т.е. Студенти и млади професионалисти, склонни да харчат за изгодни сделки заради бюджетните си ограничения. Тези данни са на база на пазара в САЩ, но не е трудно да ги разгледаме като аналог в местен български контекст. Това е “среден” купувач и не означава, че няма други мъже и жени, които да пазаруват на Черен петък. При статистиката на Кибер понеделник жените отново са доминиращ тип купувачи, но основната разликата е в стила на живот. Например, жените, които пазаруват на Кибер понеделник по-често са над 30-годишна възраст, работещи, със собствен дом. Предвид това, че Кибер понеделник пазаруването е само онлайн, то има голяма логика в тази статистика, защото този тип купувачи не са много склонни да чакат на опашка.

Маркетинг съвети за Черен петък / Кибер понеделник

  1. Ако ви се налага да избирате една от двете  дати, изберете Кибер понеделник

И при Кибер понеделник, и при Черен петък онлайн продажбите се увеличават в последните няколко години. Но онлайн магазините в САЩ обикновено бележат повече продажби на Кибер понеделник. В България също има търговци, които пазят маркетинг усилията си за тази дата и пренебрегват Черен петък.

  1. Предложeте безплатна доставка и рекламирайте тази възможност на Кибер понеделник

Голям процент от купувачите са повлияни при вземането на решението за покупка от това дали има безплатна доставка. Тъй като много онлайн магазини предлагат безплатна доставка по това време на годината, вие можете да се отличите като рекламирате допълнително офертата за безплатна доставка. И дори да предложите бонус подарък при поръчка над 50 лв. или над 100 лв. – в зависимост от възможностите на вашия продуктов каталог. Например, някои търговци предлагат безплатна торбичка при поръчки над определена сума – чудесен и достъпен начин да направите комплимент на клиента и да ги стимулирате.

  1. Направете реклами за социалните медии на база географски регион или град

По-опитните дигитални маркетолози знаят, че рекламите във фейсбук трябва да се тестват и да се таргетират спрямо демографски признаци. Ако пуснете една реклама за всички потребители в България, то може да харчите напразно парите за реклама. Първо проучете които градове и региони са най-активни в социалните мрежи и след това измислете реклами, които да отговарят на тези места.

  1. Не се увличайте в привличането на нови клиенти точно покрай тези дни, а се фокусирайте върху съществуващите

Разбира се, че е добре да имате стратегия за привличане на нови клиенти, но приходите на онлайн магазина на дни като Кибер понеделник не трябва да са обвързани изцяло с тях. Важно е вашата цел да бъдат съществуващите лоялни клиенти на онлайн магазина. Обмислете изпращането на имейл кампания, предназначена само за потребители, които са пазарували вече от вас. Много е вероятно да им е нужно напомняне, за да се сетят да си поръчат нещо от вас на Кибер понеделник.

Черен петък и Кибер понеделник се различават по определени  фактори и в същото време си приличат по други. Затова най-доброто, което можете да направите е да положите отделно маркетингови усилия и за двете дати.

Съветите са споделени от RAZ.bg – платформа за онлайн магазини . Ако искате да споделим Вашите съвети с аудиторията ни пишете на info [at] ecommcongress.com за да обсъдим тази възможност.

Коментарите са деактивирани