fbpx
logo

Как да ползваме gmail smtp за изпращане на мейли в WooCommerce магазин?

Има безброй много софтуери и платформи за онлайн търговия. Един от най-разпространените остава WooCommerce може би заради съвместимостта си с WordPress и сравнително лесната администрация. В следващите редове ще разгледаме как можете да използвате SMTP сървъра на Gmail за изпращане на e-mail съобщения.

Много от начинаещите онлайн търговци се доверяват на хостинг провайдера за доставката на различни e-mail съобщения за онлайн магазинте си. Тези съобщения се изпращат при нова поръчка, обработка на поръчката или регистрация на потребител в онлайн магазина. Има възможност обаче, ако се използва споделен хостинг – сървъра, на който да се намира инсталацията на магазина да влезе в някакъв спам филтър и съобщенията да не достигат до крайните клиенти, а знаем, че това не повишава продажбите.

Наскоро стартирали онлайн магазини могат да се възползват от SMTP сървърите на Gmail. Когато броя на изпращаните съобщения е до 150 на ден съвсем спокойно можете да използвате описания по-долу метод. Разбира се трябва да внимавате да не изпращате „безполезни“ съобщения, които да бъдат маркирани като СПАМ от вашите клиенти. В случай, че няма да злоупотребявате, ето нашето ръководство.

Какво Ви трябва?

  • Gmail профил;
  • инсталиран плъгин WP Mail SMTP Plugin by Mail Bank във вашият WordPress сайт и WooCommerce;
  • Client ID и Secret key от Gmail API;

В случай, че нямате Gmail профил (съответно и поща) ето как да си направите. Все пак бихме ви насърчили да си направите профил, който е с името на магазина Ви, а не usmivka66@gmail.com тъй като от негово име ще се изпращат съобщенията. Дори да имате фирмена поща бихме ви насърчили да направите например magazinteam@gmail.com  . Така дори да попадне в спам филтър няма да засегне тази, която може би ползвате и за бизнес комуникация.

Отивате на тази страница  и следвате стъпките докрай. Отнема около 5 минути.

Инсталиране на плъгина:

От главното меню в администрацията на WordPress изберете Plugins > Add new (Разширения > Добави нови) или последвайте този линк http://вашиятдомейн/wp-admin/plugin-install.php като замените „вашиятдомейн“ с този на онлайн магазина . Горе в дясно имате поле за търсене. В него напишете WP Mail SMTP Plugin by Mail Bank и натиснете Enter. Първият резултат трябва да е въпросният плъгин. Кликнете Install now (инсалирай сега). След като се инсталира ще се появи бутонче Activate (активирай). Кликнете го.

Сега следва да настроите плъгина за работа с Gmail. За целта посещавате този линк http://вашиятдомейн/wp-admin/admin.php?page=mb_email_configuration .

Попълнете полетата по начина показан на картинката по-долу. В полето From name напишете от чие име пишете. В полето From email напишете e-mail адресът от Gmail. После кликнете Next step.

На втората стъпка трябва да въведете малко данни, които ще вземете от https://console.developers.google.com (Google API). Отворете линка в нов таб. Там ще видите нещо подобно от картинката по-долу. Кликнете на Create credentials. Изберете от падащото меню опцията маркирана с розово – OAuth client ID.

След това от списъка изберете Web application. Въвеждате в полето за Authorized JavaScript origins URL адреса на Вашият домейн, като внимавате да не завършва с / . В полето Authorized redirect URIs записвате http://вашиятдомейн/wp-admin/admin-ajax.php , като заменяте вашиятдомейн с този на Вашия онлайн магазин. Кликвате последния бутон Create.

След като кликнете Create ще се покаже модален прозорец с 2 променливи, които е хубаво да си запишете на отделно място или да ги копирате едно по едно в клипборда и след това да ги поставите в настройките на плъгина от снимката по-долу. На нея е важно да отбележим, че в полето Email Address трябва да попълните email профила, който ще ползвате от Gmail и създадохте достъп до апликацията в редовете по-горе. В Mailer Type падащото меню избирате Send Email via SMTP.  По подразбиране SMTP Host трябва да се е променил сам на smtp.gmail.com . В Encription избирате Use SSL Enctryption. Port: 465, Authentication: Use OAuth (client id and secret key required). След това поставете двата кода, които копирахте по-рано от конзолата за разработчици на Google.

Кликвайки Next Step ще се отвори форма от която можете да пратите тестово съобщение. Можете да напишете e-mail адресът, на който да получите писмото, някакво заглавие и съдържание. В случай, че всичко е наред когато кликнете Send Test Email до 5 мин. ще получите поща.

От тук нататък e-mail съобщенията ще се изпращат през gmail пощата и по този начин шанса да достигат до Вашите клиенти ще се увеличи значително.

Когато онлайн магазинът Ви порастне достатъчно можете да се доверите на професионална SMTP услуга като Mailchimp, Sendgrid или друга подобна.

Споделите статията в социалните мрежи за да достигне до повече читатели и по този начин да има повече щастливи клиенти.

Коментарите са деактивирани