fbpx
logo

Как се обработват международни пратки от DHL Express в Брюксел?

В края на февруари месец имахме огромното удоволствие да бъдем сред официалните гости на откриването на логистичният хъб на DHL Express в Брюксел.

Съоръжението, чието изграждане струва 140 мил. евро се намира на територията на самото международно летище. Този факт скъсява изключително много времето за обработка на пратките. Всъщност един пакет може да премине от товарна рампа до разтоварна рампа за доставка към вътрешността на страната само за 5 минути.

През това време пратката се сканира и проверява за опасни товари, наркотици и други забранени неща. Групира се с други пратки към същото направление и се изпращат за доставка до краен клиент или друг разпределителен център по земя или въздух.

Сградата има 60 товарни рампи и позволява обработката на до 42 000 пратки на час. За престой могат да бъдат задържани до 12 000 пратки. Цялата площ на съоръжението е 90 000кв. м. От тях 30 000 са за складовия разпределителен център и 5000 за административни офиси.

Голямо внимание е обърнато на използването на дъждовната вода, повишаването на енергийната ефективност и намаляването на осветителните разходи. Голяма част от автопарка на хъба е електрически, а за градски доставки се използват и триколки. Всички тези мерки са част от глобалната стратегия на DHL до 2050г. целият процес по доставянето на пратките да бъде без въглеродни емисии.

Важно е да отбележим, че сигурността е огромен приоритет. Служителите се сканират на влизане и излизане от сградата, а достъп до пистата имат само определен кръг хора. Тоест пратките Ви са в сигурни ръце.

Снимки от цялото откриване има прикачени в края на статията. Следващите редове описват работата на хъба и това как се обработват пратките.

От тук започва всичко – товаро-разтоварна рампа към пистата на международно летище Брюксел.

След като са разтоварени от самолета, контейнерите съдържащи пратките се насочват към сортировъчната част на хъба. Там те се изваждат ръчно от самолетните контейнери и потеглят за обработка.

В голяма част от времето пакетите се движат по тези транспортни ленти. Интересното, е че те се простират на 3 различни етажа находящи се един над друг и са напълно автоматизирани.

От последният етаж може да се види част от обработените поръчки за транспорт вътре в страната. Центъра обслужва части от Франция, Белгия, Холандия с наземен транспорт.

Тези пакети, които пътуват за по-далечни дестинации се товарят в нови контейнери за следващия полет със самолет. Важно е да отбележим, че всеки ден по целият свят се извършват над 2400 полета от компанията. По този начин се гарантира, че пратките ще достигнат крайната си цел и нетърпеливите клиенти.

Всичко в сградата се контролира от единен център. Във всеки един момент се знае къде се намира дадена пратка, кой последно е имал досег с нея и до къде трябва да бъде придвижена.

Можем да кажем, че събитието по откриването беше грандиозно и се случи на територията на хъба. Първо имаше прес конференция с основните замесени – Кен Алън – член на борда на директорите в Deutsche Post AG, Дани Ван Химсте – директор на хъба в Брюксел, вице президента на хъба – Коен Гоувелус и директора на международното летище в Брюксел – Арнауд Фейст. Те споделиха данни за пазара, причината да изградят новото съоражение (старото е достигнало максималния си капацитет) и краткосрочни планове за развитие (благодарение на електронната търговия). После бяхме поканени на обиколка, от където са по-горните снимки.

Накрая последва вечерно шоу изградено вътре в сградата и работните помещения. Имаше бенд, водеща (говореща на три езика), танцьори, гости и разбира се условия за нетуъркинг. Завесите се вдигнаха. Танцьорите започнаха да танцуват директно върху транспортните ленти и така дадохме старт на новото съоръжение.

Присъстващите успяха да се запознаят и с някои от иновациите, които DHL Express прилага за да отговаря на очакванията и предизвикателствата на пазара.

Едната от тях е робот, който те следва докато ходиш. По този начин ръцете ти са свободни да извършват други операции.

Другото нещо, което и ние успяхме да тестваме е програма за виртуална реалност, с която се обучава персонала. В нея са зададени и параметрите за подреждане на пратките в контейнери. По отзи начин процеса по усвояване на умението е много интересен, безопасен (защото не вдигаш тежки предмети) и достатъчно реалистичен.

На следващия ден имаше интересни лекции късаещи електронната търговия. Факт е, че бизнеса на Express групата се развива на гребена на вълната подета от онлайн магазините. Живеем в ерата „сега“. Потребителите са склонни да заплатят повече за да получат стоките си в рамките на 24 часа. Като тук не говорим за доставка в рамките на страната, а за международни пратки и дори междуконтинентални.

91% от потребителите търсят опциите за доставка преди да купят от магазина. 68% от младите (около 20г.) избират търговеца заради опциите за доставка. 46% от изоставените потребителски кошници са заради ограничен набор от възможност за доставка.

Като обобщение ще кажем ,че преживяването беше повече от интересно. Благодарим на българският екип на DHL Express за възможността да разкажем на Вас – читателите как се променя света на доставките и какво се случва с новия Ви смартфон след като напусне склада. Под секрет казваме, че подобен хъб се изгражда и на летище София. Той ще заработи съвсем скоро, така, че ще Ви разведем и през него когато е готов.

Коментарите са деактивирани