logo

Първа конференция по електронна търговия в Македония

Неведнъж сме казвали, че градим мостове за всички, които продават онлайн. През изминалата година имахме възможност да изградим партньорство с Асоциацията на електронни търговци в република Македония. Не след дълго те организираха своето първо събитие за което получихме покана.

Събитието беше разделено на 4 основни панела. Почти 400 посетителя присъстваха и задаваха интересни въпроси свързани с електронната търговия.

Македонският пазар много прилича на този в България. Собствениците на онлай магазините имат същите предизвикателства като нас. Оборотът чрез електронна търговия се равнява на около 69 мил. евро, като едва 8 милиона се отделят за покупка от чуждестранни магазини в това число и от България.

Слабо развитата куриерска мрежа в отдалечените места е проблем за търговците. Куриерите правят всичко възможно  да отварят повече офиси за да задоволят търсенето.

Освен дрехите и аксесоарите също като в България продажбата на хранителни продукти онлайн набира популярност. В Скопие вече има голям играч в тази ниша.

Првителството залага много на електронното управление и електронните услуги. Затова работят по проблемите на търговците. За разлика от България, където при определени методи на плащане е необходимо да се издава касова бележка, в Македония е достатъчно да се издаде фактура.

И докато сме на темата с плащанията – големи усилия се правят за по-широкото внедряване на картови плащания. Младите имат голямото желание да плащат така, докато при старите бичува – око да види, ръка да пипне. Мобилните оператори казват все пак, че около 20% от клиентите им използват картови плащания.

Времето за отказ и връщане на стоката без въпроси е 14 дни, стига да не е нарушена цялостта на опаковката.

Като пречка пред самите търговци да продават извън страната – най-вече в съседните държави се изтъкнаха митата и данъците, защото страната все още не е част от ЕС, както и високите такси на банките за превалутиране и обслужване на сметките.

Направихме си снимки за спомен с Нина Ангелковска – председател на Македонска екомерс асоциация, както и с Диди от екипа на Рапидо.

Във видеото по-долу можете да видите приятната атмосфера на събитието, а със самата асоциация можете да се запознаете от официалният им сайт.

Благодарим на Нина, Филип и Виктор от асоциацията за поканата. Можете да се запознаете с тях на живо на петият eCommCongress – Осмели се да растеш на 19 април в Sofia Event Center.

Автор:

Коментарите са деактивирани