fbpx
logo

Съвети за електронна търговия на глобални пазари от Илья Кретов, eBay

Тази седмица бяхме на TeComm Expo & Conference в Букурещ. Запознахме се с Илья Кретов – изпълнителен директор на eBay за Русия и развиващите се пазари в Европа. Той ни разказа какви са стъпките за успех при продажби извън пределите на България спрямо техните наблюдения.

Вижте повече в интервюто, което направихме с него. Можете да пуснете българските субтитри.

Можеш ли да споделиш повече информация за теб?
Здравейте на всички. Казвам се Илья Кретов и съм изп. директор на eBay за Русия и развиващите се пазари в Европа.
Базиран съм в Москва и развивам eBay за купувачи и продавачи на повече от 100 пазара.

Каква е твоята тема тук, днес?

Днес на TeComm в Букурещ ще говоря за това как да развиете бизнеса си на световно ниво и лесно да достигнете до 170 милиона купувача по целия свят.

Какви са предизвикателствата, които трябва да преодолееш, ако искаш да продаваш глобално?

Според наблюденията, които имаме, продавачите в eBay от България са едни от най-подготвените.
Затова българското развитие е едно от най-бързите в региона, нещо, което много ме радва.

Това, което българските продавачи, успешните български продавачи правят много добре е, че обслужват клиентите по-добре в сравнение с продавачите от централна източна и югоизточна Европа.

Смятаме, че голямото търсене
локализирано в САЩ, в Англия и Германия добавя повече и повече натиск и грижи за търговците. Потребителите очакват бърза доставка на стоките, очакват тя да бъде безплатна. Връщането и замяната да бъде лесен процес. Така, че това,
с което са успешни българските търговци е, че те локализират стоката в страната на своите купувачи. Те изпращат за съхранение мебели аксесоари, дрехи други в складове в САЩ или Англия. Стоят си в България, обслужват клиентите от България, но изпращат стоките от тези складове намиращи се в страната на купувача.

Тосет използват обслужващи центрове?
Да и именно това е една от причините за добър ръст. Тази работа може да бъде делегирана. Имаме няколко партньора, с които вече работим. Например ако нямате или не желаете да инвестирате в собствен склад – има голям наш партньор, Vemma. Той е съвместен проект на eBay и компания за обслужващи центрове. Бих казал, че много китайски търговци, които са много активни на глобалната сцена използват тези обслужващи центрове в целият свят. Така, че това е едното нещо.

Другото е ebaymag.com. Той е хъб за износ, който развиваме за търговците. Позволява лесно да:
1. Добавите продукти;
2. Да ги преведете на различни езици и те да се показват на различни еBay домейни.

Например за да таргетирате германски купувачи, да таргетирате английски купувачи или австралийски и същевременно да излизате по-напред в eBay търсачката. Ще има и поддръжка на български език в eBaymag.com.

В момента активно работим по добавянето на логистични партньори към този инструмент. Като цяло идеята ни е търговците да добавят своите продукти в еBay чрез Excel ценова таблица. Ако получат поръчка
на практика веднага да се свържат с различни логистични партньори и да изберат
най-изгодното предложение. Куриерът идва, взима поръчката и я доставя. Забравяш за всички други операции. Просто произвеждаш стоката си.

Кога ще има eBay.bg?

48
00:04:18,180 –> 00:04:22,520
Това е много добър въпрос. Например сега сме в Румъния, в Букурещ и точно преди 5 минути бях попитан кога ще има eBay.ro? В момента сме фокусирани върху международата търговия. Но определено виждаме потенциал в българся пазар и купувачи. Така, че няма да бъде тази година, в краткосрочен план… Но непрекъснато тази идея стои в списъка ни с идеи за развитие.

Коментарите са деактивирани