fbpx
logo

Черен петък – 6 съвета за онлайн търговци

Деня на благодарността в щатите наближава, а с него и черния петък, а след това и кибер понеделник-а. Това са дните на големите намаления – празник за купувачите и дни за генериране на обороти за търговците.

Независимо дали искате да продадете залежала стока, която заема място в склада или просто целите „ден година храни“ този период от годината е натоварен и трябва да сте подготвени. Следващите няколко съвета са точно за Вас.

Уверете се, че ще сте онлайн по време на намаленията.

Много хора водени от „тенденцията“ за черен петък пускат намаления в своите онлайн магазини. Инвестират много в реклама преди кампанията и когато започне става кошмар. Потребителите се опитват да купят от онлайн магазина, но не могат, защото той или зарежда бавно или въобще го няма. 0,1 секунда забавяне в зареждането на страницата може да доведе до 7% повишен риск от „Bounce“ или иначе казано клиента да затвори страницата.

Обадете се на вашият хостинг доставчик и го попитайте как заедно можете да намерите най-оптималното решение за този период. Дали ще е cloud услуга с автоматично скалиране, по-висок VPS план за конкретните 2 месеца или друго. Те са професионалисти и ще ви помогнат. Ако ползвате SaaS – свържете се с техническия отдел и попитайте как могат да обезпечат работата на онлайн магазина ви.

Уверете се, че доставчика на Вашите стоки ще може да поеме поръчките Ви.

Много хора залагат само на една опция за доставка – с един куриер. Не правете тази грешка в дните, когато ще продавате най-много. В България стана практика куриерите да имат лимит на пратките, които могат да обработят за конкретните дати. Умен ход е да изберете не толкова популярна куриерска компания, която не използва като подизпълнител за част от услугите си друга компания. В случай, че давате избора на клиента с кой доставчик да получи стоката си изрично упоменете, че е възможно да има забавяне на доставките, което не зависи от Вас.

Подгрейте аудиторията.

В днешно време без кампании в социалните медии почти никой няма да разбере за Вашата активност. Този вид канали са и по-евтини от традиционните – телевизия, радио или вестник. И най-вече са пряко измерими. Подгответе хубави визуални послания и започнете да ги споделяте около месец преди дните на самата кампания. По този начин хората ще се подготвят ментално. Някои даже си записват в календара „Купи Х от У“ с главни букви.

Инвестирайте в софтуер, който да напомня за изоставените кошници.

Този съвет не е само за черния петък. Можете да възстановите до 30% от изоставените кошници, което може да е разликата от почти не продавам и печеля добре от онлайн магазина си. В тази статия сме писали по темата.

Landing страници или т. нар. целеви страници.

На тях можете да покажете няколко продукта, които са страхотна оферата. Използвайте хубави изображения, текст изтъкващ каква болка решава конкретния продукт, не колко оборота има чопъра. Какво време и усилия ще спести на клиента ползвайки го. И най-вече не забравяйте call to action (призива за действие). Повече за темата ще сподели Димитър Георгиев – Бико на eCommBlitz&Networking този петък в клуб Карусел.

 

Наемете временно помощници.

Допълнителни чифтове ръце няма да са излишни когато дойде време да сортирате и опаковате пратките. Временен трудов договор е добро решение. Друг вариант е да вземете стажанти. Кой знае – може да се окажат следващото Ви попълнение в екипа, което да повиши продажбите, клиентската оценка или просто да внесе хармония в отделните екипи.

Коментарите са деактивирани